Skal du have nyt tag, så kunne et oplagt valg være et bølgeeternittag. I de gode gamle dage var sådan et eternittag indeholdt asbest. På de klassiske ejendomme var det oftest garager og tilbygninger, som havde et eternittag. Et eternittag betegnes som let tagbelægning, og og ansås som værende en brandhæmmende virkning fordi eternitpladerne kunne indeholde asbest.
Et eternittag har mange fordele, og det blev rigtig meget brugt i de 60’erne og 70’erne til de typiske klassiske ejendomme der flittigt blev kastet op som typehuse. Det kan bruges selv med en lav hældning på taget.
Du kan læse i det følgende om hvordan du får det bedste tilbud til at få fjernet den eksisterende tagbelægning, som kunne være et gammelt eternittag, og på hvad det koster at få lavet et nyt eternittag.
Udover at finde et godt tilbud, så kan du i det følgende læse om:
Indholdsfortegnelse
Hvad koster det at få en fagmand til at lave et nyt eternittag?
Øsnker du et nyt eternittag, kan der være flere faktorer som spiller ind. Men hvordan et nyt eternittag afhænger af flere faktorer kan du læse mere om i afsnittet „Gør det selv projekt‟.
Men hvad vil det koste at få en fagmand til at lægge dit nye eternittag? Det er ikke noget entydigt svar vi kan komme med, for at få dit eternittag monteret, men det vil være et fingerpeg om hvad det vil koste.
Prisen på et eternittag afhænger af flere ting såsom:
Typen af eternittag (Bølgeeternitplader, Skifereternit eller Toscana)
Indeholder undertaget asbest (Lad vær at rode med asbest selv)
Størrelsen på dit eksiterende tag
Udskiftning af ovenlysvindue eller lignende, samt hvor mange skorstene/udluftningskanaler du har)
Priseksempler
Du får her nogle priseksempler for hvad det vil koste at lægge 1 kvm af følge 3 typer eternittag.
Bølgeeternitplader: 1 kvm bølgeeternit koster 640kr inkl montering.
Skifereternit: 1 kvm skifereternit koster 1230 kr inkl montering.
Toscana: 1 kvm Toscana koster 750 kr inkl montering.



Hvordan finder du et godt tilbud?
Et godt udgangspunkt for at få et godt tilbud at er finde nogen som kan give dig det. Og hvor finder du dem så henne.
Vores anbefaling er at du går brug af 3byggetilbud. Her vil du blive bedt om at beskrive dit byggeprojekt ganske kort. Når du har sendt det afsted til 3byggetilbud, så får du op til 3 tilbud fra professionelle håndværkere som ved hvordan dit projekt skal laves.
Når man skal udvælge sit tilbud, så er det vigtigt at man får set at alle dele i processen er med. For ellers kan der komme en efterregning for at få lavet projektet færdigt.
Hvad koster et helt projekt så?
Så på et tag med 160 kvm tagflade uden tagvinduer, skorstene eller udluftninger, vil du kunne regne med det cirka koster:
Bølgeeternitplader: 102.400 kr for at få en fagmand til at lave dit nye bølgeeternittag.
Skifereternit: 196.800 kr for at få en fagmand til at lave dit skifereternittag
Toscana: 120.000 kr for at få en fagmand til at lave nyt Toscana tag til dig.
Hvornår ved du at dit eternittag skal udskiftes?
Man siger at et eternittag kan holde mellem 20 30 år. Ønsker du en lang levetid, så kræver det blot at du efterser taget jævnligt, og gerne fejer det med en stiv kost, så ikke der ligger for meget mos på dine tagplader. Grundet de danske vejrforhold, med de mange skiftende temperaturer, kan det godt variere hvor længe dit eternittag kan holde. I mange tilfælde kan man oftest få en fagmand ud og give et gratis tagtjek.
Ved kortere levetid af et bølgeeternittag, kan man jo overveje om man helt skal skifte tagtype.
Forlæng levetiden
Et godt kompromis for at forlænge holdbarheden, så kan man gøre sig selv den tjeneste at tjekke oversiden af taget, fra tid til anden.
Opdager man begyndende revnedannelser så skal man især holde øje med med om der begynder at trænge vand igennem, så ikke det kommer ind til tagkonstruktionen. Får vandet først adgang til træet gennem større utætheder i tagkonstruktionen, så bliver det først endnu dyrere at få en eternittag pris, da det så også kommer til at omhandle spær med mere.
Men så galt behøver det ikke gå hvis du jævnligt efterser dit tag.
Asbest betydeligt begrænset i 80érne
Da man begyndte at producere bølgeeternitplader, så producerede man dem så de indeholdt asbest. I tabellen herunder kan du se hvornår man holdt op med at bruge asbest i tagpladerne.
Før 1984 Asbest i alle typer eternitplader
mellem 1984-1988 Mulighed for asbest i alle typer eternitplader
efter 1988 Ingen brug af asbest i alle typer eternitplader
Som du kan se er der en periode, som stadig kan ligge på de danske tage, som indholdet asbest.
Derfor er det altid en god ide at kontakte en fagmand, som kan give dig et klart svar på om der er asbest i taget på huset eller ej.
Dansk eternit
Siden 1927 er eternit produceret i Danmark. I 50’erne begyndte man så at bruge asbest i bølgeeternitplader, hvilket man så gjorde helt frem til omkring 1984, hvor man stoppede med at bruge asbest i eternit. Udfasningen af asbest stod på i ca 4 år indtil 1988. Herefter har man ikke brugt asbest i eternit. Det har også vist sig ikke at have en større betydning for produceringen af dansk eternit. Hvis du gerne vil vide om dit eternittag er med asbest, så lad dig kontakte af en fagmand. Det kan du nemt gøre gennem 3byggetilbud.
Bølgeplader som er det som har været mest udbredt at bruge, findes i forskellige størrelser. De findes både som store plader med bølgeplader og som mindre plader, dog også udformet som bølgeplader.

Hvad er tagbelægningen fremstillet af i dag?
i dag er der mere specifikke krav til hvad tagpladerne i dag er er produceret af. Fibercement er en af ingredienserne som bliver brugt, og der bliver arbejdet på at bruge flere og flere miljøvenlige materialer til de ubehandlede tagplader.
Når du i dag står og ser på dit tag med bølgeplader, så er der ingen tvivl om at næste gang du skal have bølgeeternit på dit tag, så vil det være produceret med langt mere miljøvenlige ingredienser, så vi ikke opnår en frygt for hvad vores tag indeholder når det engang skal pilles ned igen om 30 år.
Hvordan kan man forlænge levetiden?
På et bølgeeternittag, vil man oftest opleve at der dannes meget mos mellem bølgerne på tagpladerne. Mos er i den forstand ikke så farligt for dit tag, det er mere af kosmetiske hensyn, at du bør fjerne det.
Eternitplader er generelt med taknemmelige overfor vejr og vind, hvis de er lagt korrekt. De plane plader af eternit man kan få i dag, går det svarer for mosen at samle sig, og derved bliver de nemmere at holde rene.
Oplever du et eternittag som du gerne vil forlænge levetiden på, så kan du med fordel søge tilbud hos en fagmand, for at få sprøjtmalet dit eternittag. At få sprøjtmalet sit bølgeeternittag, kan forlænge tiden til udskiftning af taget med op til 15 år.

Når du skal have nyt tag skal du være opmærksom på…
Når det er et entydigt tegn til at du skal have udskiftet taget på huset, så kan det være en god ide at se på tagbelægningens type.
Har du et bølgeeternittag på, så vil det jo være nærliggende at få et nyt bølgeeternittag. Dette vil jo ikke ændrer så meget på husets udseende.
Når du skal udskifte dit tag, så vær ekstra opmærksom på eventuelle servitutter og relevant information. Disse kan du finde i den lokalplan under kommunen, i det område du hører til. Det vil være brand ærgerlig at komme igang med at anlægge taget for derefter at finde ud af at du ikke har overholdt gældende servitutter i lokalplanen.

Eksistrende tagbelægning
Den eksisterende tagbelægning som du har liggende på dit tag, skal du også finde ud af hvordan du får bortskaffet. Alt efter hvad det er for et tag du har liggende, så er der jo nogle ting der spiller ind. Specielt hvis det er bølgeeternitplader fra midten af 80’erne, for her kan der nemt opstå tvivl om der er asbest i bølgeeternit. Er du i tvivl, så spørg altid en fagmand.
Andre hensyn at tage…
Tagets udformning kan også være noget du skal tage hensyn til, når du skal have nyt tag på. Er taget med lav hældning, så udelukker det måske brug af tegltagsten, og du derfor måske skal vælge bølgeeternitplader i stedet for.
Du skal også se på om det kan betale sig at udskifte noget af taget, eller om det er en total udskiftning. Nogle gange kan det jo godt være det kun er noget af taget der trænger til noget udskiftning. Har du bølgeternit der har ligget i en del år, og kan se du kan klarer dig med at udskifte noget af taget, så vil du sikkert opleve en farveforskel i plader på de gamle og de plader, da en af årsagerne til farveskiftet er grundet et af de nye ingredienser i bølgeeternit, nemlig fibercement.
En anden ting du skal kigge lidt på er om det tag du gerne vil have er egnet til alle hustyper. Det har igen noget med tagets udforming og hældning på taget, der afgør om dit tag kan bære den type tagbelægning, som du ønsker. Det kan du nemt finde ud af ved at spørge en fagmand, og det kan du hurtigt og nemt gøre gennem 3byggetilbud.dk
Mere miljøvenligt
Der bliver brugt rigtig mange penge og ressourcer på at finde nye måder at lave bølgeeternit på. Det drejer sig i høj grad om mere miljøvenlige materialer der indeholder blandt andet fibercement. Og på det punkt er det jo noget vi alle gerne vil have.
Man kan idag få sine tagplader i farverne mørkegrå og sortblå. Om der kommer andre farver med tiden, skal være usagt, men det er udvalget idag. Farverne sortblå og mørkegrå, fås både som bølgeeternit og skifereternit.
Bølgeeternit pladerne fås både som store tagplader, men også i lidt mindre tagplader.
Gør det selv projekt
Ønsker du at gøre det til et gør det selv projekt, så er der mange faktorer som gør sig gældnede når du skal lave et nyt eternittag. Har du et eksistrende eternittag, som skal pilles ned, skal du være helt sikker på om det indeholder asbest eller ej. Her vil det være en rigtig god ide at kontakte en fagmand. De har nemt ved at fortælle dig om dit tag indeholder asbest.
Indeholder dit tag asbest, så vil det være et rigtig godt råd at du overlader opgaven til en fagmand, da de kender alt til hvordan man sikrer sig selv. Går du selv igang med opgaven, så kan du risikere at husets matrikel og dit hus indeholder asbest efter du er færdig.
kan udløse større fejl på taget, så det vil komme til at kræve mange håndværkere for at få rettet op på projektet igen.