Tagrender

At have tagrender på sit hus, vil hindrer at regnvandet løber ned og ødelægger dit fundament på huset, og derved undgår du at vandet løber ind i din kælder og giver vandskader. Det vil også ødelægge dit fundament hvis der trænger vand i gennem, og det samtidigt vil blive frostvejr. Sker dette vil der ske det som man kalder en frostsprængning, og det kan dit fundament ikke holde til i længden.

Det vil markant forkorte levetiden på fundamentet, og derved kan du med garanti se frem til større økonomisk regning, når det skal repareres.

I den følgende artikel vil vi komme ind på montering af tagrender, samt hvilke typer der findes på markedet i dag.

Du kan læse om følgende i denne artikel:

Tagrendens historie

I de første år af tagrendes historie, så var de lavet af træ, og vi skal helt tilbage til 1700-tallet hvor det hele startede.

I midten af 1800-tallet begyndte zinktagrender så for alvor at indtage markedet for tagrenderne.

Senere er der så kommet andre muligheder for hvad tagrender er lavet af. I dag kan du få tagrender der er lavet af plast, kobber, galvaniseret stål, zink og aluzink.

I dag får du også forskellige størrelser alt efter hvor stort dit tag er, og hvor meget taghældning der er på taget.

det danske vejr er sådan en karakter, at undvære tagrender vil måske kunne spare dig penge på den korte bane, men på den lange bane vil du opdage at det var det forkerte sted at spare.

Hvordan finder jeg et godt tilbud på opsætning af tagrender?

Gode tilbud kan være svære at finde, men vi vil gerne hjælpe dig godt på vej med at gøre det nemmere at finde et godt tilbud.

3byggetilbud giver dig mulighed for nemt, praktisk og helt uforpligtende at indhente 3 tilbud på hvad det vil koste dig at få monteret nye tagrender huset.

Det eneste du skal gøre er at trykke på billedet herunder. Herefter skal du kort beskrive det projekt du skal have lavet.

Herefter vil du blive kontaktet af op til 3 håndværkere der hver vil komme med et tilbud på hvad det vil koste dig.

Pris på nye tagrender og nedløbsrør.

MaterialeLevetidPris pr meter
Stål galvaniseretca 8 år90 kr
Stål Plusca 25 år90 kr
Zinkca 25 år140 kr
AluZinkCa 15 år90 kr

Montering og opsætning af tagrender

Når du skal sætte tagrenderne op på dit hus, kan det rigtige valg være at gøre brug af en håndværker. Dine tagrender er en vigtig del af at holde dit fundament fri for frostskader der ellers kan forkorte levetiden markant.

Derfor anbefales det at du gør brug af modtag relevante tilbud fra en håndværker der ved hvordan man sætter tagrender op.

Nye tagrender kan også være med til at sætte et præg på huset, så det er måske ikke helt ligemeget hvilken type af tagrender du vælger.

Når man skal montere tagrenderne, så er det vigtigt at man følger producentens anbefalinger for hvor mange rendejern man skal bruge pr løbende meter tagrende. At gør det selv, gør det endnu vigtigere at læse producentens anbefalinger, da det ellers kan påvirke din garanti, hvis ikke din montering er foregået korrekt.

Du skal tage stilling til hvilken type befæstning du ønsker at bruge inden du får lagt dit tag.
Tagrende monteret med konsoljern

Hvilken størrelse tagrende skal jeg vælge?

Når du skal vælge størrelse på din tagrende, så er det vigtigt at den ikke bliver underdimensioneret. Hvis den bliver for lille, vil vandet ikke kunne nå at løbe væk fra dine tagrender, og derved håber det over og ned på jorden.

Tagrenden skal sættes op så der maks går 1/3 del af taget der stikker ud i tagrenden. Dog skal der også være plads til at du kan rense tagrenderne, men som hovedregel gælder det at 1/3 del må være dækket af taget.

Vær opmærksom på at taget kommer ud i tagrenden, så vandet ikke løber bagom.

Hvor mange konsoljern pr meter?

Der findes to typer befæstninger til tagrender. Rendjern skal monteres ovenpå tagfoden, og kræver at man har monteret dem inden man lægger taget.

Den anden model hedder konsoljern, og de kan monteres efter taget er lagt. De monteres med en afstand på ca 500 mm, dog maksimalt 600 mm. Så har du et 12 meter langt hus, så skal du bruge ca 25 konsoljern til at dække hele siden.

Hvilke tagrender skal du vælge?

Der findes mange typer af tagrender, og her kan levetiden godt variere fra produkt til produkt. Hvis man skal vælge tagrender, så skal man samtidigt også tænke på sit nedløb. Her vil det altid både se pænest ud og passe bedst sammen hvis man vælger sit nedløbsrør i samme materiale. Nedløbsrøret skal også være dimensioneret til at kunne varetage den kraftige mængde regnvand, der må forventes at komme.

Regnvand der løber over, kan forsøge stor skade på dit fundament, og har dit hus kælder, så kan vandet nemt komme ind i kælderen.
Dimensioneringen af tagrenden er vigtig i forhold til tagets størrelse og den forventede mængde regn der kommer.

Kobbertagrender

Ønsker du tagrender i kobber, så er du rigtig godt stillet, men det er også en ret dyr løsning. Hvis du øsnker kobbertagrender, så er det en god ide at visualisere om bygningen vil se godt ud med den type tagrender på Kobbertagrender er et kvalitetsprodukt, og monteres på samme måde som alle typer tagrender. Kobber ændre jo farve med tiden, da ilten i den atmosfæriske luft vil starte en proces på kobberet, så det vil blive en grønlig farve med tiden. Men det kan være et godt alternativ til zinktagrender.

Tagrender i stål

Tagrender i stål er en af de mest udbredte typer af tagrender. En tagrende i stål der er galvaniseret kan i dag holde op til 25 år. De største udfordringer med en tagrende har været holdbarheden på dem. Det gælder både som tagrende men også det tilhørende nedløb.

Alu Zink tagrender

I de gamle dag var zinktagrender det mest udbredte, og de havde en lang levetid på op til 25 år. I dag har man så opfundet det man kalder Alu zink, hvilket har en lavere slidstyrke, og derved en kortere levetid. Men der findes flere leverandører, og her kan der godt være forskel på levetiden.

Udskiftning af Alu zink tagrender er en forholdsvis nem opgave der ikke kræver ret meget andet end lidt værktøj lim. Aluzink tagrender og deres nedløb monteres både med konsol- og rendjern.

Plasttagrender

Den billigste løsning er at gå med plastmo tagrenden. Den er billig, og har en ok levetid. Men den må forventes at have svært ved at holde til solens stråler der vil få plastmo tagrenden til at blive porøs og derved gå i stykker. Men da det er billigt at indkøbe, fremfor andre typer, så kan det jo godt betale sig at investere i plastmo tagrender. Plastmo tagrender fås også i flere dimensioner, og som navnet antyder er de lavet i plast.

Vedligeholdelse af tagrender

Har du et nybyggeri, kan der godt gå lidt inden du skal vedligeholde dine tagrender. Men når efteråret træder ind og træernes blade falder af, så skal man sørge for at rense sin tagrende. Renderne kan indeholde rigtig mange blade. Og kommer det først ned i dine nedløbsrør, så pakker det sig, og kan ende med frostsprængning.

Husk at rense dine tagrender. Stopper nedløbet til med blade, så vandet ikke kan komme væk, så kan du risikere en frostsprængning når frosten sætter ind.
Det er vigtigt at rense sine tagrender, da det ellers kan forsøge andre skader med tiden.

Brian Mattsson

Jeg har gennem mange år beskæftiget mig med kunsten i at bygge. Nu er jeg så kommet dertil hvor jeg gerne vil dele ud af min erfaringer.
Jeg vil gennem mine artikler komme med de erfaringer jeg har samlet sammen, og hvad jeg har talt med andre fagmænd om, og hvad de har gjort sig af erfaringer.

Skriv en kommentar