Tagpaptag

Når man snakker tagbelægningstyper, så kommer man ikke udenom at sige tagpap. Mange har haft en lidt negativ holdning til tagpaptag, men den holdning har ændret sig meget henover årerne, da tagpap er blevet kraftigt forbedret til at kunne holde i længere tid.

Faktisk kan det holde helt op til 50 år. Et tagpaptag har har også haft det prædikat at det har været lidt kedeligt at kigge på, men det har der været mange som har forsøgt sig med at få til at se lidt mere fashionagtigt ud, ved at bruge lidt mere moderne tagpap og det er de faktisk sluppet rigtig godt fra.

De fleste steder du ser et tagpaptag er oftest på sommerhuse, garager eller mindre bygninger. Du kan få tagpappet i flere farver og det kan anvendes på alle taghældninger.

Så det er lige fra fladt tag til de stejleste taghældinger du kan se omkring i det danske land.

I denne artikel vil vi komme ind på følgende emner

Hvad koster det at få en fagmand til at lægge nyt tag med tagpap?

Her kan du finde priseksempler på hvad det vil koste at få lagt et nyt tagpaptag af en professionel.

Pristabellen viser for et lag eller to lag tagpap, samt om det er monteret eller som gør det selv.

MonteretGør det selv
1 lag tagpap900-1200 kr pr kvm400-500 kr pr kvm
2 lag tagpap1000-1500 kr pr kvm500-600 kr pr kvm

Så de forskellige faktorer der gør sig gældende for prisen for et nyt tag kan være:

Størrelsen på dit tag

Om du vil gør det selv, eller få en fagmand til det

Hvilken type underlag man bruger (krydsfinér eller rupløjede tagbrædder)

Hvor mange lag tagpap man ønsker på sit tagpaptag

Om der skal lægges lister lodret på taget?

Hvor mange skorstene og ovenlysvinduer du har eller ønsker at få monteret.

Taghældningen og højden til tagfoden, da det er prisen for stillads der her gør sig gældende.

Har du for eksempel et 180 kvm stort tag og ønsker to lag tagpap på dit hus, monteret af en professionel fagmand, så skal du regne med en pris på mellem 180.000 – 270.000 kr.

Hertil kan komme priser for stillads, samt antal ovenlysvinduer, skorstene og skotrender.

Har du mange ovenlysvinduer, så kan det få indflydelse på prisen
Prisen kan variere hvis du har mange ovenlysvinduer.

Sådan får du et godt tilbud på et nyt tagpaptag?

Når du skal til at forny dit tagpaptag eller ændre det fra teglsten til tagpap, så er det altid en rigtig god ide at indhente flere tilbud, da prisen kan variere ret meget fra tagdækker til tagdækker. På denne måde får du det bedste overblik over hvad projektet vil koste, samt hvad projektet indholdet, så ikke du bliver overrasket over en ekstra regning, fordi det ikke var inkluderet i tilbuddet på forhånd.

Med flere tilbud vil du bedre kunne overskue hvilket tilbud der er bedst for dig. Det er jo ikke nødvendigvis det billigste der er det bedste, hvis ikke tilbudet indeholder alle delene i projektet du skal bruge.

3byggetilbud

For at gøre det nemmere at finde tilbud, så har vi her gjort det nemt for dig at indhente op til 3 tilbud fra en fagmand. Det er gratis og uforpligtende, men på denne måde kommer man nemt i kontakt med en fagmand, der ved hvad det handler om.

Han kender også til alle typer af tagpap, og hvis du ønsker garanti på taget, så er det helt klart en fagmand du skal bruge. Han kender også de fleste tagkonstruktioner, og kan fortælle om selve tagkonstruktionen som du har kan holde til vægten af tagpappet.

Ved at bruge 3byggetilbud, så er du sikret at du også bliver kontaktet af nogle rigtig dygtige håndværkere. Det eneste du skal gøre at indsende en beskrivelse af din opgave, samt nogle kontakt informationer, så bliver du ringet op af op til 3 fagmænd, som vil guide dig gennem de næste skridt i processen.

Hvad koster en rulle tagpap?

Nedenstående er priseksempler på hvis du skal have lavet et tagpaptag med både under- og overpap.

Prisen er udregnet så du kan se hvad det koster i materialer pr kvm. Hertil er ikke regnet underlag, samt evt tagkonstruktion.

Underpap: Set på nettet til 699 kr pr rulle (8kvm pr rulle)
Overpap: Set på nettet til 720 kr pr rulle (5 kvm pr rulle)

Prisen for materialer til 1 kvm = 231,50 kr.

Når du skal regne mængden af ruller ud du skal bruge, så brug tommelfingerreglen om at lægge 5-7% oveni, da der skal påregnes en del spild.

Hvilket underlag kan man bruge tagpap på?

Det bedste underlag er det underlag som er mest stabilt. Langt de fleste vil bruge vandfast krydsfinér som underlag, da det både er nemt at montere som underlag, men også giver en god overflade at svejse tagpap på.

Det gælder både når det er fladt tag eller tage med taghældning. Det giver også en langt bedre mulighed hvis du vil bruge underliggende trekantlister til at bryde tagets overflade med. Det gør det så meget nemmere at montere trekantlister ovenpå krydsfineren. Og når du får varmet tagpappet op, så vil det gøre materialet blødt og meget nemt at få lagt pænt omkring trekantlisterne.

Det samme gør sig gældende i spørgsmålet om husets udformning. Her kan du skære krydsfiner pladerne i præcis de vinkler du ønsker dig.

Bruger du vandfast krydsfiner får du både et solidt underlag, samt et godt underlag til at brænde tagpappet på.
Et godt solidt underlag at gå på øger sikkerheden.

Det rette underlag øger din egen sikkerhed

Her vil det igen være en god ide at bruge krydsfiner til at have som underlag, det du selv kan afskære det i de vinkler du vil have. Når du skal lægge tagpappet, så har du også et rigtig godt sted at bevæge dig rundt på, dette er jo også værd at tage med i overvejelserne, når du skal balancere rundt på taget med en rulle tagpap i den ene hånd, styre banerne samtidigt og brænderen i den anden.

Hvis du vil anvende tagpap på et fladt tagpaptag, så vil du heller ikke skulle tænke så meget på underlagets holdbarhed hvis du bruger vandfast krydsfinér.

Trædefast isolering.

Et andet underlag du kan lægge tagpap på er det der kaldes trædefast isolering, hvilket oftest bruges på fladt tagpaptag. Dette materiale kan man bruge for at spare på vægten af taget, da det giver en god stabil overflade at gå på.

Kan man lægge tagpap på eksisterende tagpap?

Som udgangspunkt så kan man godt lægge tagpap på gammelt tagpap. Man kan i princippet bruge tagpap på hele fladen hvis den ellers ikke er for hullet. I de fleste tilfælde vil man dog nok kun svejse nyt tagpap oven på gammelt tagpaptag hvis det drejer sig om reparationer.

Det der er vigtigt når man skal brænde tagpap på et eksisterende tagpaptag, at der ikke er nogen væsentligt synlige kantet på det gamle tagpap, som man vil kunne se gennem det nye tagpap.

Det samme gør sig gældende hvis du vil reparere et listedækket tagpaptag. Her skal du også sørge for at skære kanter væk, som kan ses gennem det nye lag tagpap du lægger på.

Det er meget vigtigt at det udføres korrekt, da der i så fald ellers vil komme visuelle årsager til at det vil se knap så pænt ud. Den der skal udføre opgaven skal gerne have lidt kendskab til hvordan man laver det pænest muligt.

Hvor lang levetid har et tagpaptag?

Et tagpaptag på husets matrikel kan have en levetid på op til 50 år. Tagets levetid kan forøges, hvis du samtidigt med jævne mellemrum vil efterse taget for eventuelle utætheder. Det er vigtigt at kontrollere tagets tilstand, da det kan få fatale konsekvenser, hvis der af en eller anden årsag skulle gå hul på tagpappen.

Dette kan medføres at det underliggende underlag, samt tagkonstruktionen, kan gå i forrådnelse, og derved svække dit tag kraftigt.

Det gode ved tagpap er at det kræver minimal vedligeholdelse. Men når du skal lave inspektion af tagets eller husets konstruktion, vil det også hjælpe til hvis du husker at rens tagnedløb.

Nedløb på flade tage

Hvis du har flade tage, så vil det stiller specifikke krav til sådan noget som nedløb da vandet ellers ikke kan blive bortledt fra taget. Står der en større sø på taget, vil det hjælpe til med at nedbringe levetiden på taget, samt at skulle det fryse til is, så kan det både medføre skade på både tagpaptaget og eventuelle kanter.

Tagpaptag består af asfalt blandet med syntetisk gummi.

Da materialet til tagpap består både af asfalt og syntetisk gummi, så giver det et meget fleksibelt materiale. Dette vil du også opdage hvis du skal bukke tagpappen over de trekantede lister. Specielt når tagpappen varmes lidt op, hvilket gør tagpappets materiale blødt. Dette vil give mange muligheder for at tilrette tagpappen til enten inddækninger, skorstene samt ovenlysvinduer.

At lægge banerne lige, holde balancen, samt står med en brænder i hånden, kræver lidt øvelse.
Der er mange ting at holde styr på mens man brænder tagpap på.

Et andet produkt er selvklæbende tagpap.

Du kan også vælge at montere selvklæbende tagpap, hvor fremgangsmåde er anderledes og mindre omstændig.

Selvklæbende tagpap anbefales som regel kun at bruges på små tag – dvs. enten garage, skur eller indkørsel. Ved større tag som fx sommerhustag el.lign., skal man som regel bruge tagpap, som fastlægges med gasbrænder.

Selvklæbende tagpap er en type tagdækning til tage, der er blevet mere og mere populær i de senere år. Den er fremstillet af syntetiske materialer og er designet til at være nem at installere. Den selvklæbende teknologi gør det usædvanligt nemt, uden behov for søm eller hæfteklammer, og efterlader minimale rester efter sig, når den fjernes.

Hvordan bortskaffer man gammelt tagpap?

I dagens Danmark er klimaet jo blevet en vigtig ting af vores hverdag. Og det gælder også når du skal bortskaffe gammelt tagpaptag. Så er der også her gjort forsøg med hvad det kan anvendes til. Og her ligger det måske meget naturligt at det kan anvendes som asfalt til vejbelægning. Men det kan også genbruges som nyt tagpap. Her blandes gammelt tagpap med overskydende tagpap fra nye tagkonstruktioner. På denne måde kan få lavet helt nyt tagpap til brug på renoveringer eller nye tage.

Skal man af med sit gamle tagpap, så kan man gøre det på flere måder. Man kan afleverer det på nærmeste genbrugsstation, eller man kan indlevere det til genbrug Tarpaper recycling i Horsens. De tilbyder også at komme og hente det for dig. Det kan du læse mere om her.

Du har også mulighed for at kontakte Tæt Tag. Danmark. De modtager også dit gamle tagpap, og genbruger det til at lave nyt tagpap med.

Hvorfor vælge tagpap?

På almindelige huse der tidligere har været beklædt med teglsten, så kan det for mange godt være en uoverskuelig opgave visuelt at se sit hus med et tagpaptag.

Men det er faktisk ikke så ringe endda, da man kan vælge tagpappet i flere forskellige farver. Og du kan til med få det som små skifersten, der brændes fast på et fast underlag. Her vil det efterfølgende ligne løse skifersten.

Et tag med tagpap der laves som listedækning tagpap, kan også være rigtig pænt at se på. Både fordi det skiller sig ud fra de traditionelle teglstens huse. Men også fordi det giver et moderne indtryk af huset.

Et godt moderne udtryk er at lave listedækning på sit tagpaptag.
Listedækning på et tagpaptag giver et helt andet look.

Fladt tag

Har du et fladt tag, så giver det helt sig selv at du skal lave et tag med tagpap. For tagsten dækker ikke for vandindtrængen, hvis det monteres under 14 gr hældning.

Har du et fladt tag med åbne kanter, så er det meget vigtigt at du vil efterse tagets kanter fra tid til anden.
Hvis vandet bliver siddende i underkanten af tagpappen, så vil det kunne medføre en hurtigere forrådenelse af kanterne på dit underlag.

Hvor meget en rulle tagpap vejer.

Når du skal lave et tag med tagpap, så er det ikke helt uvæsentligt at tænke over vægten af taget.

Herunder kan du se hvad en rulle overpap og en rulle underpap vejer pr kvm.

Et tagpaptag (underpap 2,5 kg/m2 + overpap 5,5 kg/m2) vejer ca. 8 kg/m2. Hertil skal lægges ca. 1,5-2 kg. til krydsfinér eller bræddeunderlag.

Når man skal se på hvilken type konstruktion man skal benytte sig af, så kan man kigge i bygningsreglementet. Her vil det fremgå at hvis man skal lave et tagpaptag, så vil det være tilstrækkeligt at benytte sig af en tagkonstruktion til det der hedder “let tag”.

En rulle tagpap kan være tung at bære rundt på, når man samtidigt skal gå på skrå tagflader.
Man skal ikke underkende vægten af en rulle tagpap når man skal balancere rundt på taget.

Hvad koster det at få lagt et nyt tagpaptag?

Med alt det vi har været igennem sammen nu, så vil det måske have afskrækket dig for at lave det selv. Og det er ikke helt uvæsenligt at tænke hele scenariet igennem, så du ikke på halvvejen mister overblikket.

Det vil til enhver tid altid være behjælpeligt for dig at få indhentet nogle tilbud, og det kan vi sammen gøre her med 3byggetilbud.dk.

Husk at en autoriseret fagmand giver garanti for sit byggeri, så her kommer der ikke en ekstra regning til dig, hvis noget skulle gå galt efter endt byggeri.

Brian Mattsson

Jeg har gennem mange år beskæftiget mig med kunsten i at bygge. Nu er jeg så kommet dertil hvor jeg gerne vil dele ud af min erfaringer.
Jeg vil gennem mine artikler komme med de erfaringer jeg har samlet sammen, og hvad jeg har talt med andre fagmænd om, og hvad de har gjort sig af erfaringer.

Skriv en kommentar