Ståltag

Et ståltag er en anden type tagbelægning, og dets klassiske udseende giver utallige ældre bygninger nyt liv. Det er en økonomisk tagløsning med en modstandsdygtig overflade. Ståltagplader kan have en levetid på mellem 40-50 år. Læs i denne artikel om både fordel og ulemper ved at bruge ståltagplader.

Du vil også kunne læse her hvordan du får det bedste tilbud for at professionelle håndværkere kommer og montere dit nye ståltag.

I denne artikel vil vi komme ind på følgende emner:

Hvad koster et nyt ståltag?

Der findes flere typer ståltagplader, og prisen kan variere en del alt efter hvilken type tagplade du vælger. Du vil også kunne vælge den enkelte type ståltagplade i flere forskellige farver. Køber du et større parti ståltagplader så du også kunne sparer penge på den måde.

Et ståltag kan fås i flere farver, og varianter.
Ståltagplader kan fås i flere farver.

En god ide er at du indhenter tilbud fra flere håndværkere, da der oftest kan være store forskelle i de tilbud du får. En god metode til at indhente tilbud på er ved at bruge 3byggetilbud.

Ståltag priseksempel

Prisen på en ståltagplade kan variere meget. For hvad er det du ønsker?

Her kan du se nogle af de priseksempler vi har fundet til dig.

Trapezplade: 300 kr pr m2

Tagstensprofileret stålplade: 450 kr pr m2

Tagpaplignede listedæknings ståltagplader: 470 kr pr m2

Få dit tilbud lige her.

At finde det bedste tilbud kan være svært, for hvad indeholder det bedste tilbud. Nogle vil mene at det er prisen, andre vil mene at tilbudet skal indeholde alle dele af byggeprocessen for at være det bedste.

Vi vil klart anbefale dig at gøre brug af 3byggetilbud. Det er nemt, det er gratis, og det er helt uforpligtende at gøre brug af. Til gengæld får du en rigtig god service, og nem adgang til at få indhentet tilbud til dit byggeprojekt.

Alt hvad du skal gøre er at trykke på billedet herunder, så bliver du stillet videre til 3byggetilbud. Her skal du kort beskrive hvad dit byggeprojekt går ud på, og derefter sende det afsted til 3byggetilbud.

Du vil herefter blive kontaktet af op til 3 fagmænd, som vil komme og hver i sær give dig et tilbud på at få lavet dit projekt.

Du spare en masse tid på at gøre det på denne måde, da det er håndværkeren der skal kontakte dig og ikke omvendt.

Montere ståltag

Tagpladen er enkel at montere, og den behøver ikke en kompliceret underkonstruktion. Men der er en del ting man skal tage hensyn til, når man skal både skære, men også montere sådan en stålplade på sit ståltag.

Så derfor anbefales det at man drager nytte af håndværkere, der ved hvordan man håndtere disse stålplader. Det er ikke helt ufarligt da pladen er forholdsvis tynd, og nemt kan skære dig i fingrene.

Du kan både bruge ståltag på et eksisterende tag eller du kan bruge det i nybyggeri såvel. De danske byggetraditioner deler vandene lidt omkring et ståltag, for der er ingen tvivl om du kan høre forskel på et traditionelt tag og så et ståltag, når regnen hamrer på taget.

Korrekt montering af ståltag er vigtigt for at kunne beholde garantien, samt at du ikke få unødvendig gennemtrængning af vand.
Her bliver der monteret nye ståltagplader.

Er det en god idé at lægge ståltag ovenpå det eksisterende tag?

Ja det er en rigtig god ide at lægge ståltag ovenpå et eksisterende tag. Hvis dit gamle tag kan bære et ståltag, så kan det være en udemærket løsning at lægge ståltag ovenpå.

Stålpladerne er i høj kvalitet, og kan have en levetid på op til 50 år, og flere fabrikanter giver op til 40 års garanti.

Oftest er et ståltag en lagervarer, fordi det er et meget populært valg. Ståltage er tidligere oftest brugt på stalde, lader eller udbygninger, men i de senere år, er man også begyndt at bruge ståltag på nybyggeri.

Det kræver en forholdsvis simpel tagkonstruktion at lægge tagstensprofileret stålplade på, så det er ikke det som vil give en udfordring.

Har du en kompliceret underkonstruktion, betyder det ikke så meget i forhold til at få lagt ståltag på dit hus. Men det er som altid en god ide at have et tag bestående af undertag og så en stålplade ovenpå.

Et Ståltag er en yderst holdbar og relativ billig tagløsning?

Et ståltag består af en stærk tagplade med et roligt udseende og mange anvendelsesmuligheder, der følger danske byggetraditioner. Det bruges ofte til store tagflader og en meget populær plade.

Udformingen af tagplader med et tagstensprofil, har samme standard stenlængde, som almindelige tagsten. Og de mange aftryk af tagsten, gør det til en stærk tagplade.

Du vil dog kunne finde tagplader med kosmetiske fejl, da det jo er stål der er malet med en farve. Så det kan nemt være at man får ridset tagpladen, og så må man jo se om der evn er et sted den kan bruges, og det dårlige på tagpladen kan skæres væk.

Meget populær til byggeri og renovering på tag og facade

Noget af det der gør ståltagpladen til en meget populær plade, er det klassiske udseende giver utallige og mange anvendelsesmuligheder.

Det er nemt at montere tagrender, og en effektiv vandrille, sørger for at lede vandet effektivt væk fra dit ståltag. De trapezlignende tagplader kan også anvendes som facade plader, og sammen tagplader til taget, giver det et flot tag.

Hvor længe holder et ståltag?

Et ståltag i dag holder op til 50 år, og mange fabrikanter giver 40 års garanti på deres tagmaterialer. Så når du skal have gang i dit projekt med et byggeri, så er det værd at overvej om ikke du skulle bruge et ståltag. Fordelen er at det er billigt og nemt at montere, samt at der er en meget lang garanti på pladerne.

Hvad er ståltag, og hvad er dets fordele?

Et ståltag består af flere meget tynde stålplader der er sammensat med et overlap for at vand og fygesne ikke kan trænge igennem og ødelægge din tagkonstruktion. De bruges oftest på store tagflader, og oftest set på lader i landbruget såvel som nybyggeri.

Montering af et ståltag foregår med skruer, og foregår ret nemt. Tagpladerne bliver lagt med et overlæg, hvorefter de skrues fast på de underliggende lægter.

Udformning af tagpladerne

Du kan få tagplader hvis overflade er belagt med en form for skridsikkert materiale. Dette gør det noget mere sikkert at kravle rundt på et ståltag.

Du kan også få tagplader der er udformet som et tegltag. Udformningen på stenene svarer til en standard stenlængde, som du ser på rigtige tegl. Så når taget ligger der, så vil du skulle tæt på for at se at det ikke er rigtige tegl.

Der findes flere varianter af ståltag. Her det et teglstensprofil der bliver monteret på et nyt tag.
Ståltag udformet som teglstensprofil

Husk undertag

Når du laver et nyt ståltag, så sørg for at montering af undertag ikke bliver glemt. Selvom det besværliggør gennemtrængning af vand, når det er hele plader der bliver brugt, så er det aldrig en dårlig ide at bruge undertag.

Hvor bruger man oftest stålplader?

Et nyt ståltag giver et roligt udseende, og pladerne af stål kan også bruges som facade på alle sider af bygningen. Og selv om det ikke er nybyggeri, så vil det også nemt kunne bruges på ældre bygninger.

Nybyggeri såvel som landbruget har i årevis gjort nytte af tagplader lavet af stål. Mange store bygninger har også brugt stålpladerne som facade beklædning.

Mange landbrugsbygninger har ståltag som tagbelægning.
Et ståltag på en lade er ikke unormalt.

40 års ganranti

Ligegyldigt hvordan tagpladerne bliver brugt, om det er til tag eller facade, så vil du altid have 40 års garanti. Den garanti er heller ikke at fornægte når man skal se på økonomien i at få lavet et nyt tag.

Bestilling af ståltag eller facade beklædning

Når du laver en bestilling af et nyt ståltag, vil du oftest få mulighed for afhentning af dit ståltag. Det er dog oftest ikke noget man anbefaler med afhentning, da en tagplade belagt med teglstensprofiler, kan være svære at skille ad, da det er ret store plader. Og hvis du alligevel skal bestille store mænger til et helt tag, så vil afhentning af en vognmand nogle gange være med i tilbudet. Dog vil det oftest kun gælde til brofaste øer.

Du vil oftest opleve at der ikke er nogen længere leveringstid, da stålpladerne er en lagervarer de fleste steder.

Montering bør gøres af en fagmand

Montering af store tagflader I en høj højde er ikke noget en privat person skal give sig i kast med. Få hellere et tilbud at få lavet montering af pladerne. Det giver både garanti fra håndværkeren for monteringen, og det giver 40 års garanti fra tagplade producenten.

Garanti

For at sikre en korrekt overlapning af pladen, så det giver en effektiv vandrille er en forudsætning for at man kan få sin garanti. Det samme gør sig gældende hvis du skal have monteret inddækning omkring ovenlys vinduer samt inddækninger til facade beklædning.

For at kunne beholde garantien, så er det vigtigt at ståltagpladerne bliver monteret korrekt efter forskrifterne.
Overlap på tagpladerne skal udføres korrekt. Her er det i længderetningen at der er lavet et overlap.

Isolering

En fagmand ved også hvordan din isolering skal ligge i forhold til den rette ventilation. Og selv om det ikke er billigt at benytte en fagmand, fremfor et gør-det-selv projekt, så er der mange penge sparet, hvis ikke du kan klarer at montere det hele taget eller facaden korrekt.

Populære producenter af ståltag

Der findes flere producenter af stål plader i Danmark, nogle af dem har også der egen fabrik til at fremstille forskellige typer af pladerne. Så når du skal forny dit tag, og du vælger at få et ståltag, så kan du næsten være sikker på at det er blevet produceret i Danmark.

Lindab ståltag

En af de største producenter i verden. De producerer ikke kun ståltagplader, men er også meget kendt for deres tagrender og nedløbsrør. Skal du have en tagrende i stål, vil det med stor sandsynlighed komme fra Lindab. De laver det både i ren stål, men også med en overflade som er galvaniseret.

Du må ikke gå på kompromis med tagrender og nedløbsrør. Det kan få store konsekvenser for dit fundament.
Tagrender og nedløbs rør er vigtigt for at kunne lede vandet ordentligt væk fra bygningen.

Decra ståltag

Er også en af de store spillere på markedet. De fleste kender vel udtrykket et Decra tag. Deres overflade behandling fås i flere farver, og pladen er meget anvendelig til renovering af dit nuværende tag.

Renovering af tag eller facade med stål

Skal du lave en renovering af dit nuværende tag, så sørg for at finde den producent der har lavet de tagplader du har liggende i forvejen. Hvis du bestiller nye plader fra en anden producent, kan det godt ske de ikke helt passer sammen i overlappet.

Pladen monteres hvor den gamle har ligget, og herefter vil taget være tæt igen. Du vil dog kunne bemærke farveforskelle på pladernes overflader, men det er tidens tegn der sætter sine spor.

Ønsker du ens overflader, så er det nok mere end kun en renovering du skal igang med.

Brian Mattsson

Jeg har gennem mange år beskæftiget mig med kunsten i at bygge. Nu er jeg så kommet dertil hvor jeg gerne vil dele ud af min erfaringer.
Jeg vil gennem mine artikler komme med de erfaringer jeg har samlet sammen, og hvad jeg har talt med andre fagmænd om, og hvad de har gjort sig af erfaringer.

Skriv en kommentar