Når du skal tage stilling til om du skal have nyt tag, så kan det godt betale sig at se på om ikke muligheden for et skifertag kan bruges på huset. Det kan bruge på næsten alle hustyper og kan klarer de fleste klimatiske påvirkninger. Et skifertag har en forholdsvis lang levetid, på ca 30 år, hvis det er eternitskifer vi taler om. Her får du en detaljeret beskrivelse af hvad skifer er. Og hvilke fordele det kan give dig, hvis du vælger naturskifer eller eternitskifer.
I det følgende kan du læse om:
Indholdsfortegnelse
Skifertag pris: Hvad koster det? Fordele og ulemper samt montering
Skifer fås i to varianter. Enten naturskifer eller eternitskifer. Eternitskifer har tidligere indeholdt asbest, men efter 1988 er der ikke produceret eternitskifer med asbest.
Naturskifer kræver ikke så meget vedligeholdelse, og kan være en rigtig holdbar løsning fordi det er et slidstærkt materiale med lang holdbarhed. Det koster lidt flere kr pr m2, men til gengæld kræver det som sagt meget lidt vedligeholdelse, og kan holde i helt op til 100 år. Naturskifer giver taget et stenagtig look med et naturligt farvespil.
En mere billig løsning
En billigere løsning er at gøre brug af eternitskifer. Det kan også holde i mange år, og bliver i dag brugt af mange arkitekter til at tilføje huset et andet look end hvis det var en anden type tagbelægning. Det koster ikke så mange penge som naturskifer, men skiferplader med eternit kan være et ganske fint alternativ til naturskifer.
Pris pr m2 for montering af af et skifertag.
Naturskifer koster 1000-1100 kr.
Kunstig skifer (eternit) koster 900-1000 kr.
Sådan får du en god pris på et skifertag
Den bedste måde at få en god pris på at få udskiftet sit tag, er ved at indhente flere tilbud på en gang. Det kan være lidt en jungle at finde frem til alle disse tilbud. Vi giver dig her 3byggetilbud der har lavet det nemt for dig.
Ansøg 3byggetilbud om at blive kontaktet. Så sørger de for at du bliver kontaktet af op til 3 håndværkere der vil komme med et tilbud til dig. Det er helt gratis at bruge, og det er rigtig nemt at bruge.
Det eneste du skal er at beskrive den opgave der skal laves. Og så skal de bruge lidt kontakt informationer på dig. Herefter vil du blive kontaktet af en fagmand, som vil komme med et tilbud til dig.
Så gør dig selv en tjeneste og gør brug af 3byggetilbud.
Skifer er en finkornet sedimentær eller metamorf bjergart, som bl.a. dannes af ler og mudder. Det har tidligere været brugt i stor stil til tagdækning i blandt andet storbritanien og Norge. Begge lande har store forekomster af disse skiferforekomster.
Men det er blevet for dyrt at udvinde, og derfor bruger man i stedet for kunstskifer eller imiteret skifer til skifertage. Vil man stadig gerne have naturskifer, så skal man finde den spanske skifer.
Spansk skifer
I Spanien har de enorme mængder skifer i deres bjerge. Og her kan det stadig væk betale sig at udvinde det for dem.
Den spanske skifer anvendes i højere og højere grad af arkitekter og entreprenører til deres projekter. I den henseende er Spanien verdens førende på markedet, og det er de fordi at deres skifer skiller sig ud med den høje kvalitet og dens meget æstetiske finish.
ca 90% af verdens skifer bliver solgt fra Spanien af.
Du kan i dag få skifer i forskellige farvenuancer såsom rødlige og grønlige nuancer, som er det nye på markedet, og så kan du få de to normale farver grå og sort.
Når man bruger skifertag er der to typer af skifer man bruger. Enten naturskifer eller eternitskifer.
Lang levetid
Naturskifer giver taget et stenagtigt udtryk også kaldet Port madoc. Det har en meget lang levetid på op til 100 år. Du kan få naturskifer i små tykkelser, faktisk helt ned til 5 mm tykkelse.
Skifer har været brugt til mange ting, og i de meget tidlige år blev det også brugt til at gå på. Romerne lavede gader af skifer, som de udvandt i de nordlige regioner af deres imperium.
Nyt skifertag?
Skal du have nyt skifertag, så er der to typer at vælge imellem. Enten kan du vælge naturskifer, eller du kan vælge eternitskifer.
Der er forskellige fordele og ulemper ved begge typer, men i bund og grund er det jo helt op til dig som skal kigge på det til hverdag, hvilken type du ønsker at bruge. Et godt råd når du skal indhente tilbud, er ikke at indhente for mange tilbud, da det kan give anledning til forvirring. Brug i stedet for sitet 3byggetilbud, som kan hjælpe dig med at finde 3 gode tilbud fra dygtige fagmænd.
Et skifertag kræver med jævne mellemrum at du efterser taget for ikke at der bliver dannet for meget mos. Mos er i den forstand ikke farligt for selve taget, men suger mosen for meget vand, og det bliver frostvejr, kan det være med til at forsage skade på dit eternitskifer. Naturskifer er ikke så sart overfor frost, da det jo er et helt igennem naturprodukt.
Tag med naturskifer
Hvilken type skifer du vælger er jo helt op til dig, men det skal jo passe til husets design. Med sin lange holdbarhed er naturskifer jo nok det produkt som ville være mest interessant at vælge, da det heller ikke kræver nogen egentlig vedligeholdelse.
Naturskifer er en stenart dannet af finkornet sedimentær eller metamorf bjergart. Og som tidligere skrevet, kommer det meste naturskifer i dag fra Spanien.
Hvis du vil anvende skifer til dit skifertag, så har du sikret dig i mange år, inden du skal udskifte dit tag igen.
Naturskifer fås med forskellige overflader, og er uden skadelige stoffer. Det vil være et godt alternativ til fx tagpap. Naturskifer er en klassisk sten, hvor det er nemt at fjerne mos fra.
Der er ingen tvivl om at naturskifer kan tilføje karakter til dig hus, og er en god investering i lang holdbarhed på dit skifertag.
Skifertag: Se hvad skifer koster pr m2 [Natur & kunstig]
Et naturskifertag kan fås til en m2 pris på 220 kr, mens du kan få en kunstig skifer ca 130 kr for en m2.
Dette er kun for selve produktet. Skal du have den endelige m2 pris for hele taget, så skal du også beregne prisen for undertaget, lægterne, og hvad der ellers skal bruges til sådan et tag.
Skal man bruge undertag? For at undgå fygesne og slagregn i at komme ind til tagkonstruktionen, anbefales det at man altid bruger undertag, inden man lægger sin skiferplade.
Det er vigtigt inden du får sat gang i dit nye eternittag, at du indhenter alt relevant information, og får en mere detaljeret beskrivelse af hvad for eksempel undertaget kan. Er det diffusionsåbent eller er det ikke?.
Hvilke typer skifer findes der?
Som skrevet tidligere så findes der to typer af skifertag.
Naturskifer
Der findes den klassiske naturskifer, som har en meget lang levetid, helt op til 100 år, og så er der det man kalder for et kunstigt skifertage, som er lavet af fibercement.
Kunstige skifertage
Et eternittag kendetegner sig ved at pladerne er billigere end naturskifer, men til gengæld har det så en kortere levetid. Den forventede levetid på et kunstigt skifertag er ca 30 år.
De to tagtyper kræver begge vedligeholdelse, men for naturskiferen kan det samtidigt være en god investering, da du ikke skal tænke over udskfitning af dit tag, i resten af din levetid.
Hvordan vedligeholdes skifertag?
Skiferen vedligeholdes ved at børste mos af med en stiv kost. Er det et skifertag med naturskifer, så kan du også bruge en højtryksrenser, men går det ikke nedefra, da du derved risikere at spule mellem stenene og der så kommer vand ind under på undertaget.
Er det ikke et fast undertag, men derimod it diffusionsåbent undertag, så kan det efter mange år, så er det ikke så modstandsdygtigt som det var fra starten af.
Kræver et nyt tag med naturskifer undertag?
Ja det gør det. Det vil sige det kræver ikke at man har et undertag, men det anbefales meget kraftigt at man får lagt undertag før man lægger sit skifertag. Det er simplethen for at undgå fygesne og slagregn i at komme ind til trækonstruktion i taget. Får du først svamp og råd i tagkonstruktionen, så bliver det en omkostelig affærer at få skiftet det ud.
Størrelsen på skiferplader
Et skifertag med naturskifer fås i i skiferplader i størrelsen 30 x 60 cm, og selvom det er billigere at købe dem med eternitskifer, så giver det bare noget mere naturligt og bæredygtigt, hvis du vælger at bruge naturskifer på dit skifertag.
Udskifte hele taget eller renovere det eksisterende?
Det er jo altid svært at vurdere om det er tid til at udskifte taget, eller om du kan nøjes med at renovere det eksisterende tag.
Og kommer du til beslutningen om at taget skal skiftes, så skal du jo tage stilling til hvilken af de mange tagtyper du så vil gøre brug af.
En tommelfingerregel siger at du man skal lytte til hvor lang tid taget har ligget i forvejen. Find prisen for hvad det vil koste at renovere, samt få et overslag fra en fagmand, hvor lang levetid taget har tilbage inden det skal skiftes.
Indhent herefter tilbud om at få lagt et nyt tag, og sammenhold den resterende levetid på taget, med tilbudet for renovering. Hold det så op imod et tilbud på et nyt tag, og tag herefter din beslutning, om hvad der er det bedste for dig. Både økonomisk, men også så du slipper for at skal renovere dit tag fra tid til anden.