Undertag

Et undertag fungerer som et ekstra tag, der kan aflede det vand eller sne der måtte komme ind under taget. Har man ikke et undertag, så kan det ske at det vand der kommer igennem taget, vil kunne sætte sig i tagkonstruktionen, og efter et stykke tid, vil det gå over og blive råddent.

Der findes forskellige typer undertag, og dem vil vi i denne artikel gennemgå, og vi vil også fortælle dig hvordan du får et rigtig godt tilbud på at få udskiftet dit tag.

Du vil i denne artikel kunne læse om følgende:

Hvornår begyndte man at bygge huse med undertag?

De første undertage som man kender til er fra starten af 1900-tallet, og var dannet af et fast undertag, som bestod af brædder slået tæt sammen. Ovenpå beklædte man så taget med teglsten. Siden da er der blevet forsket meget i hvilke typer undertag der passer bedst til de forskellige typer tagbelægning.

At have et undertag på sit hus, øger levetiden for din tagkonstruktion. det er især vigtigt at man får efterset sit undertag. I dør hvis det undertaget er lavet af banevare undertag. Her er der nogle ting man skal undgå, for ikke at ødelægge undertaget.

Et undertag er meget vigtigt for levetiden på taget og dens konstruktion.
Et tag der er ved at blive lagt, men undertaget skal lægges først.

Hvad er undertag?

Et undertag kan være flere ting.

Det kan være et fast undertag, som typisk vil bestå af brædder eller krydsfiner. Disse bruges oftest i forbindelse med at du skal have lagt tagpaptag på.

Det kan være en banevare undertag, som så defineres i 2 typer. Diffusionsåbent undertag, og diffusionstætte undertag.

Et diffusionsåbent undertag bruges i forbindelse med at taget ikke er ventileret mellem undertag og isolation. Det diffusionsåbne undertag tillader vand i dampform at passerer gennem undertaget, men ikke i dråbeform.

Dette er vigtigt for at kunne ventilere mellemrummet mellem undertaget og isoleringen.

Det diffusionstætte undertag bruges til tagkonstruktioner, hvor der er ventileret mellem undertag og isoleringen. Her er det så vigtigt at der bliver ventileret på undersiden af undertaget, da det ellers vil kunne samle damp og fugt på, der kan være med til at nedbryde tagkonstruktionen.

Hvordan finder jeg et godt tilbud?

Det er altid lidt af en jungle at finde frem til tilbud fra en håndværker. For hvem er det lige der laver hvilken type opgaver, og hvilket ry har den håndværker du kontakter så i øvrigt?

Disse spørgsmål kan du nemt omgå ved at gøre brug af 3byggetilbud.dk.

Det eneste du behøver at gøre er at trykke på nedenstående billede. Her bliver du bedt om at fortælle kort om dit byggeprojekt, og sende det til 3byggetilbud.

Herefter vil du blive kontaktet af op til 3 håndværkere der vil komme ud og give dig et tilbud på at få lavet dit projekt.

Når man skal udvælge sit tilbud er det vigtigt at man ser efter om alle dele af bygge processen er med i tilbudet. Har man ikke selv forstand på det, så spørg en anden håndværker om han evn kan hjælpe med at se på tilbudet.

Er undertag nødvendigt?

Som tommelfingerregel siger man at hvis ikke der kan komme regn og sne ind under taget, så kan man godt undlade et undertag.

De diffusionstætte undertage bruges som tidligere skrevet, der hvor der er ventilation mellem undertag og isoleringen. Modsat de diffusionsåbne undertage, hvor der ikke kræves noget ventilation.

Bruger man et diffusionstæt undertag, og der ikke er nogen ventilation til stede, så er det ekstremt vigtigt at der etableres ventilation. Ellers kan der dannes kondens på undersidens underlag.

Der findes mange producenter af undertag i banevare, men de virker mere eller mindre på samme måde.
En rulle undertag som banevare.

Afstand mellem undertag og isolering.

Der skal være mindst 50 mm mellem undertag og isoleringen.

De diffusionsåbne undertage kan undertaget ligger op ad isoleringen.

Uanset hvad du vælger så kan et undertag holde i mange år, og det forhindrer at vand kan trænge igennem til din tagkonstruktion.

Hvordan lægger man et undertag?

Alt efter hvilken type undertag man benytter, så er der forskellige måde at lægge sit undertag på.

De fleste bruger i dag banevare undertag, og disse spændes ud på langs af taget, og slås fast på tagkonstruktionen med clips. På spærrerne sætter man så det der kaldes klemlister eller afstandslister ovenpå, så det klemmer undertaget ned til spærrerne.

Er det brædder eller krydsfinersplader der bliver brugt til undertag, så skal disse sættes tæt sammen, og skrues fast på spærrerne.

Kan man lave undertag indefra?

Ja det kan man godt. Der findes to metoder til at få lavet et undertag indefra.

Først af alt kræver det at man har et uudnyttet loftrum, så der er frit ud til tagbelægningen.

Som undertag kan man så enten bruge plast der sættes op mellem spærrerne, eller du kan lave det som hedder en understrygning. En understrygning går ud på at man fuge alle samlinger/huller man kan finde med enten et kit eller som i gode gamle dage med mørtel.

Et undertag kna også dække siderne på kviste, inden den endelige beklædning på kvisten kommer på.
Undertag bruges også på sider af kviste

Hvilken type undertag skal man vælge?

Et undertag er en ekstra sikring for at regn og sne ikke kan trænge igennem til din trækonstruktion på taget.

Let undertag kaldes også for banevare undertag. Banevarer kommer i ruller på 1 m bredde, og så findes de i forskellige længder. De findes som diffusionsåbent- og diffusionstæt undertag.

Dit undertag kan også bestå af faste undertage, som er et hårdt undertag der kan bestå af krydsfinersplader.

Hvilken type undertag du skal vælge kommer an på hvilken type dit ydre tag skal bestå af. Hvis dit ydre tag skal være betontagsten, så er det en rigtig god ide at bruge et let undertag.

Skal du have tagpap på taget, så vil det være en rigtig god ide at bruge et fast undertag.

Vælg det rigtige undertag

Når du i praksis skal til at montere dit undertag, så skal du finde ud af hvilken af de forskellige typer undertag du vil gøre brug af.

Er det tagsten du skal have som tagbelægning, så vil det naturlige valg være banevarer af et undertag. Husk at der er forskel i de typer undertag. Den diffusionsåbne type kræver ikke at det ventileres. Det er meget vigtigt at huske ventilationen på et diffusionstæt undertag, da der ellers kan dannes fugt og kondens.

Er det tagpap der skal bruges som tagdækningen på dit tag, så er det eneste rigtige at gøre brug af et fast undertag. Her kan din tagpap også monteres direkte ovenpå.

Hvilken type undertag du skal bruge har noget med hældningen på taget at gøre. Men her skal du se på de forskellige producenters råd og vejledning for at finde det rigtige undertag.

Det er meget vigtigt at man får ført undertaget korrekt rundt om hjørnerne, da vandet ellers finder en vej at komme igennem.
Undertag udført på et valmet tag.

Diffusionsåbent undertag

Fordelen ved et diffusions åbent undertag, er at det kan være med til at udnytte en eventuel første sal bedre. For her er denne type undertag med til at tagets samlede tykkelse bliver mindre, da du ikke behøver afstand mellem isolering og undertaget.

Undertaget bliver holdt fast af afstandslisterne, og lægter sømmes ovenpå listerne. Til sidst kan du så montere tagsten eller tagplader ovenpå.

Hvilke problemer er der typisk med undertage?

  Manglende eller dårlig ventilation – kan skabe skimmelsvamp og råd.

  Løst undertag – blafrer, når det blæser. 

  Manglende afstandslister under taglægterne – taglægterne bliver fugtige og kan rådne. 

  Dårlig opklodsning/opretning af eksisterende spær – kan svække tagkonstruktionen. 

  Dårlig eller upræcis fastgørelse af lægter ned mod undertaget – laver huller og utætheder i undertaget. 

  For stor afstand mellem eksisterende spær – mere end 1 m kan betyde, at tagdugen bliver slap.

  Dårlig udførelse omkring gennemføringer – undertaget kan blive utæt omkring fx rør og tagvinduer.

Når undertaget skal monteres, er det vigtigt at du strammer det ud over spærene inden du sætter det fast. Jo strammere jo bedre. Undertage der ikke er strammet godt nok op, kan stå og blafre i vinden, og det er ikke til at holde ud at høre på.

Reperation af undertage.

Skulle der gå hul på undertaget, så er det vigtigt at du får det lavet med det samme. Til banevarer undertaget findes der en tape, som du kan lappe hullet med, så det bliver helt tæt igen. Det sikre at du kan opnå lang holdbarhed på undertaget, samt at du forhindrer regn og sne i at komme ind til din tagkonstruktion.

Dette kan sparer dig for mange penge i det lange løb, så tøv ikke med at få købt en rulle undertags tape. Et lappet hul kan være mange tusinde kroner værd.

Brian Mattsson

Jeg har gennem mange år beskæftiget mig med kunsten i at bygge. Nu er jeg så kommet dertil hvor jeg gerne vil dele ud af min erfaringer.
Jeg vil gennem mine artikler komme med de erfaringer jeg har samlet sammen, og hvad jeg har talt med andre fagmænd om, og hvad de har gjort sig af erfaringer.

Skriv en kommentar