Solceller er kommet for at blive, og er med til nedsætte den for tiden meget omtalte CO2. Mange husejere står i disse dage overfor stigende el-priser, der tydeligt vil kunne ses på elregningen.
I denne artikel vil vi komme ind på hvilke typer solceller der findes. Vi vil også fortælle hvad du kan gøre med overskydende strøm. Derudover fortæller vi dig om hvilke fordele du opnår med et solcelletag, og hvordan du finder det bedste tilbud.
Du kan i denne artikel læse om følgende:
Indholdsfortegnelse
Solcelletag: Godt for miljø og pengepung
Der er ingen tvivl om at solceller er godt for miljøet, når man sammenligner mange af de andre vedvarende energi former der findes på markedet. Om du vælger at få dit integrerede solcelletag monteret i dit nye tag, eller om du vælger det uintegrerede solcelleanlæg, betyder ikke noget for CO2 udslippet, men det kan betyde lidt for din pengepung.
Der er selvfølgelig økonomisk forskel på at få solceller monteret på eksisterende tagsten eller om du får lavet et helt nyt tag med integrerede solceller. Men forskellen i prisen bliver ikke så stor hvis du får nyt tag med integrerede solceller eller et nyt tag hvor der bliver monteret solcelleanlæg ovenpå dine nye tagsten.
Solcelletag priser – hvad koster solceller på taget?
Det kan være svært at komme med en konkret pris. Der er flere faktorer der spiller ind, og her kan man ikke bare sådan lige udregne prisen pr kvm. Men de forskellige faktorer kunne for eksempel være:
Størrelsen på dit tag.
Størrelsen på dit solcelleanlæg.
Integrerede solcelleanlæg
Uintegrerede solcelleanlæg
Nyt tag eller ovenpå et eksisterende tag.
Den endelige pris afhænger af disse faktorer. Ønsker du at gøre brug af egne beregninger, så kan det godt være du ikke rammer rigtigt, fordi der oftest er store forskelle i hvad en håndværker tager for at lave sådan et projekt.
Sådan får du en god pris på at få lagt et solcelletag
Men hvordan får du så en god pris på dit solcelletag, når der er så mange faktorer der spiller ind.
Der vil jo oftest være en årsag til at få lavet solcelletag. Det kan jo være fordi man gerne vil opnå en årlig besparelse på elregningen. Når man når til punktet hvor taget skal skiftes, så er der mange der samtidigt har valgt at få lavet solceller på taget.
Fremtiden byder på spændende designs. Noget af det nyeste er de integrerede solceller, hvor hele taget fungere som et solcelleanlæg. Men det ligner så almindelige tagsten.
Når du skal til at indhente tilbud på hvad det vil koste dig at få lavet solceller, så kan det være noget af en jungle at komme i gang med. For hvem skal man kontakte, og hvem kan lave det godt og flot.
3byggetilbud.
Vi anbefaler dig at gøre brug af 3byggetilbud. For som navnet siger, så kan du nemt, gratis og helt uforpligtende indhente 3 tilbud på dit tagprojekt.
Det eneste du skal gøre er at trykke på billedet herunder, så får du mulighed for at give en kort beskrivelse af dit projekt, som du så sender til 3byggetilbud via den indbyggede formular på siden.
Herefter vil du blive kontaktet af op til 3 autoriseret installatører som vil komme med et tilbud til dig.
Når du skal udvælge dit tilbud, så er det ikke altid det billigste der er det bedste, for indeholder tilbudet så alle elementerne til at få lavet et helt nyt tag med solceller, eller skal du forvente en efterregning, fordi tilbudet var mangelfuldt fra start af.
Solcelletag ⇒ Kan det betale sig?
Det korte svar er: JA. Men hvorfor er det så en god investering for dig at få solcelletag. Svaret får du i dette afsnit.
Lad os starte med udgiften for et almindeligt nyt tag. Med de billigere betontagsten, og et tagareal på ca 200 m2, så vil du lande på en pris på ca 350.000 kr for at få lagt et nyt tag på dit hus.
Vil du så have solcelletag, så vil det koste mellem 100.000 til 150.000 kr ekstra. Så en samlet økonomisk udskrivning på ca 500.000 kr for et færdigmonteret tag på 200 m2 med solceller integreret..
Salg af overskydende el.
Der er flere virksomheder som tilbyder at købe din overskydende strøm. Nedenstående er et eksempel på hvor meget du kan tjene på at sælge din overskydende strøm til glæde for andre forbrugere.
- Børsens Spotpris (vægtet med dit forbrug) = 25 øre/kWh
- Energinets indfødningstarif = 0,375 øre/kWh
- Energinets balancetarif = 0,0875 øre/kWh
- NettoPowers balancetarif = 4 øre/kWh
Følgende forhold gør sig gældende for dette eksempel:
- Du har en produktion på 3000 kWh/år til nettet
- Du har en gennemsnitspris på børsen på 25 øre/kWh et helt år vægtet med dit forbrug
Med ovenstående betingelser opfyldt vil din udbetaling se således ud:
- 3000 x (25 – 0,375 – 0,0875 – 4) / 100 = 616,125 kr.
Gives der håndværkerfradrag for nyt tag med solceller?
Ja det gør der. Indtil 1 april 2022 vil der stadig blive givet håndværkerfradrag. Og det skulle da ikke undrer nogen at håndværkerfradraget bliver forlænget, da det jo er en del af folketingets plan, at Danmark skal være et grønnere land at leve i, og har planer om at sænke CO2 udslippet kraftigt, frem mod 2030.
Du kan få op 19.300 kr i fradrag pr person der bor på matriklen, og som er over 18 år. Så her er der lidt at hente i forhold til prisforskellen nævnt i det ovenstående.
En solcelle virker ved at sollysets fotoner rammer elektronerne i solcellen og derved skaber en energi. Denne energi sendes videre til en boks, hvorved den kan omdanne denne energi til vekselstrøm. Strømmen vil også oplade det tilhørende batteri, så du også kan bruge strøm om natten.
Solens stråler er det eneste der skal til for at skabe den energi, som kan anvendes til at producere strøm til din bolig. Når man ser på Danmarks samlede energiforbrug, så er der ingen tvivl om at vi skal til at gøre mere brug af vedvarende strømkilde, og her er solens stråler helt klart et af de steder hvor mange virksomheder ser en fordel i at lave en investering i et solcelleanlæg.
Solcelletag leverer stabil strøm – også i gråvejr
Selv i gråvejr virker en solcelle og kan producere strøm til dig. Og på dit solcelleanlæg er der monteret et batteri som vil oplades gennem dagen. Så om natten hvor du også har brug for strøm, så er det fra batteriet at du får din strøm fra. Så 24 timer om dagen kan du få strøm fra dit solcelleanlæg.
Så når solen skinner kan det indtjene ejeren som bevis på at det er en god investering at få et solcelletag.
Hvilke typer af solcelletag findes der?
Det er en stor investering at få solceller på taget. Og derfor er der flere forhold du skal gøre op med dig selv. For de fleste syntes jo både skal være æstetisk tiltalende at se på, samt at det skal kunne spare penge for dig i det lange løb. Andre forhold er lang garanti og lang levetid på taget.
Når man ser på hvilke typer solcelletag der findes, så er der to typer. Der findes den type som ligger ovenpå taget, og kaldes for uintegrerede solcelleanlæg. Og så er der den anden af de to typer som er en del af tagkonstruktionen, og kaldes for et integreret solcelletag.
Uintegrerede solcelleanlæg
Ét tag med solceller på et nyt hus kan oftest være med de her solcellekasser monteret ovenpå tagets teglsten. Du kan også vælge at få det monteret på dit eksisterende tag, du har i forvejen. Det kræver dog nogle beregninger for om dit tag kan bære et solcelletag. Et nyt solcelletag er med til at ændre på husets udseende, og det kan nogen gange være et chok for nogen.
Når du har besluttet dig for at få et solcelletag, så er det vigtigt at du får en autoriseret installatør til montering af solcelleanlægget.
Integreret solcelletag
Vælger du et solcelletag med indbyggede solceller, så har du også valgt en æstetisk løsning, hvor du vil opleve dit solcelletag, som en integreret del af dit tag. De indbyggede solceller, laves som tagsten, og stenene fås blandt andet i glaseret sort, så du nærmest ikke vil kunne se forskel på et “rigtigt” tag, eller et tag hvor du har tagintegrerede solceller. Montering af et nyt solcelletag med solceller integreret kræver at det er en autoriseret installatør der kommer og foretager det for for dig.
Solcelletage er i fortsat vækst i Danmark
De seneste tal for hvor mange solcelleanlæg der er opsat i Danmark, stammer fra 2019. Her var antallet ca 106.000. Men det er kraftigt i vækst, og et tal fra 2021 fortæller at der er opstillet solcelleanlæg på det der svarer til et areal på 595 hektar.
Kommunerne.
Danmarks samlede energiforbrug forventes i 2030 at bestå af 20% strøm fra solceller. Dansk solenergi er i kraftig vækst, og ser man på de mange kommuner i Danmark, så vil du også opleve at mange af dem, er involveret i projekter med kæmpe store solceller.
Areal større end Møn
Faktisk er det så kaftigt i vækst at indenfor en kort årrække så vil det samlede areal med solceller dække et større areal end Møn. Møn har et samlet areal på ca 218 m2, og man forventer at helt op imod 240 m2 vil være jord hvor solceller producerer strøm til den danske befolkning.
Så fremtiden ser lys ud når man ser på de mange penge der vil blive skudt ind i at skabe vedvarende energi i mange år fremover.
Kan man selv montere solceller?
Det korte svar er, ja det kan man godt, men det anbefales langt fra, da det er en ret kompliceret opgave for dem som ikke ved hvordan det gøres. Og derudover er der lovkrav til at når anlægget skal tilsluttes skal det være autoriseret håndværker der skal gøre det.
Teknologien er ret vanskelig at have med at gøre, hvis man går i gang med et gør det selv projekt. Så derfor anbefales det helt klart at du får en håndværker til at lave dit tag med solceller. Om det er eftermonteret ovenpå tagsten, eller om det er et helt nyt tag med solceller gør ingen forskel på monteringen af taget. Det skal gøes af en håndværker der har den fornødne uddannelse i hvordan montering af et solcelletag skal gøres.
Det ville være pokkers ærgerligt at ødelægge teknologien i dit solcelleanlæg, for så dækker garantien ikke.
Kan det betale sig med et solcelletag?
Konklusionen må være at det godt kan betale sig med et solcelletag. Når både æstetik og man kan spare penge i det lange løb, bliver udtryk som man leder efter, så bliver man hurtigt motiveret til at lave en god investering. Strømmen som du producere via solenergi og jo til alles gavn. Både for miljøet, men også set ud fra et økonomisk synspunkt.
Tilbagebetaling af solcelleanlæg.
En tommelfinger regel siger at det tager mellem 7 til 10 år at betale sådan et solcelleanlæg tilbage. Når den periode er gået, så vil det jo være penge lige ned i lommen til dig.
Hele processen om beslutningen om hvilken type solceller du vil have, er jo op til dig selv og din økonomi. Men hvis man har mulighed for at investere i solceller til at lave din egen elektricitet, så er der ingen som kan sige noget negativt om hvorfor du ikke skal lave denne investering, som vil komme dig selv og samfundet til gode.