Tegltag

Et rigtig tegltag med tegltagsten ses rigtig mange steder med sin let genkendelige røde farve. Men i dag består et tegltag ikke kun af teglsten, men også det man kalder for betontagsten. Så i stedet for et teglsten brændes på et teglværk, så bliver de i stedet støbt i beton.

Men hvad er fordelene ved et tegltag fremfor andre tagtyper? Dette og mere til får du svaret på i denne artikel.

Du vil kunne læse følgende her:

Nyt tegltag pris: Hvad koster det per m2?

Prisen på et tegltag afhænger af forskellige faktorer, nogle af dem kan du se her.

Tagets størrelse

Tagets kompleksitet

Hvilke typer teglsten du vil bruge

Om det kun er taget der skal skiftes, eller det også er undertag, og evt tagkonstruktionen der skal have en udskiftning.

Hvor mange timer fagmanden vurdere det vil kræve at komme igennem dit projekt.

Skal du have vingetagsten eller almindelige tagsten.

Hvor mange kviste, ovenlysvinduer eller skorsten du har på taget.

Priseksempler.

Når man skal se på hvad 1 kvm koster, så kan man ikke skære det over en karm med alle de produkter der er at vælge imellem, så i pristabellen herunder kan du se nogle af de udvalgte produkter.

Ikke monteretMonteret
Falstagsten i rødsten350 kr700 kr
Falstagsten i sortglaseret sten500 kr1100 kr
Vingeteglsten i rød farve300 kr600 kr
Vingeteglsten i sortglaseret tegl500 kr1000 kr

Prisen for at skifte til tegltag – alt du skal vide

Ud over de ovennævnte faktorer, så er der lidt flere at tage hensyn til inden man kommer til den endelige pris. Er det for eksempel ikke en total udskiftning af det hele, er der nogle af de tilbageværende elementer der skal undersøges for at vide deres tilstand.

Det kan for eksempel være at undersøge undertagets stand, inden man lægger et nyt tegltag ovenpå.

Prisen afhænger også af hvilken overflade dine tagsten skal have.

Og sidst men ikke mindst, så er der også hvilken typer tagsten du vil gøre brug af. (Blådæmpede tagsten, klassisk rødt tegltag, sortglaserede tegl eller andre farver glaserede tagsten.)

Til sidst vil det også være en god ide at holde prisen op i mod hvad det vil koste af få lagt en af de mange andre tagtyper der findes på markedet. Det kunne være tagpaptag, ståltag (Decra tag), eternittag eller zinktag.

Hvordan får du et godt tilbud på dit tegltag.

Hvis du ønsker at få lagt et nyt tag på dit hus, så er det altid en god ide at lade en fagmand gøre det. Men at starte på at få indhentet tilbud fra forskellige håndværkere, kan være lidt af en jungle.

Men det har vi en løsning på, for må vi have lov at anbefale dig at gøre brug af 3byggetilbud. Det er gratis, det er nemt, og det er helt uforpligtende.

Når du kontakter 3byggetilbud, så bliver du bedt om at beskrive dit projekt, hvorefter du vil blive kontaktet af op til 3 professionelle håndværkere. De vil komme og se på dit projekt, og give dig et tilbud.

Husk det er vigtigt at se på alle tilbudende, og sørge for at alle elementerne i byggeprocessen er indeholdt i tilbudet. For ellers kan du risikere at der kommer en ekstra regning. Er der for eksempel ikke skrevet tagrender ind i tilbudet, så vil du jo ikke kunne undvære tagrender, så derfor vil det komme som en ekstra regning.

Måden du bruger 3byggetilbud, er ved at trykke på nedenstående billede, her vil du blive sendt direkte til 3byggetilbud.

Tegltag – tag med lang holdbarhed

Med sin lang levetid er tagsten et rigtig godt valg af produkt til at læge på sit tag. Et tegltag har en forventet levetid på helt op til 70 år. Men man siger dog typisk at levetiden er mellem 50 70 år. Hvis du vil vælge tegltag som din belægning, så får du også et levende udtryk på huset. Du kan få tagsten i mange forskellige farver, og de kræver meget lidt vedligeholdelse. Teglstenene brændes ved en høj temperatur på mellem 1000-1150 grader celcius. Teglsten eller betontagsten, kan du få som overfladebehandlet, og overfladen kan enten være glaseret, eller bare bestå af en farve.

To typer af tegltag

Der findes to typer af tagsten. Teglsten der består af brændt ler, og så betontagsten der er støbt i betonforme.

Teglstenstag er den ældste og nok stadigvæk den mest udbredte af de to modeller. De er let genkendelige, da de får sådan en lidt orange farve, hvor imod røde betontagsten, får en mere dybrød farve.

Vær opmærksom på om det er tilladt at bruge glaserede tegl i dit område inden du får lagt taget.
Sortglaseret tegl er et rigtig flot tegltag.

Nuancer af tagets farver.

Der findes flere farve nuancer, overfladen kan også være glaserede tagsten. Det mest almindelige tag i Danmark, er det røde tegltag. I mange tilfælde kan det være fordi det ikke er tilladt at bruge en type tagsten, i det område du bor.

Men fælles for begge tagstens modeller er den lange levetid på 50 70 år. Så der er en lang tradition for at anvende tagsten i Danmark, og det er både grundet de stolte traditioner for godt håndværk, samt en lang levetid. Fordelen er også at det kræver meget lidt vedligeholdelse at have et tegltag liggende på taget.

Et tegltag kan fås i mange farver, og derved sætte kulør på det område du bor i.
Tegltag kan fås i mange farver

Fordelen ved et tag af tegltagsten

Som skrevet tidligere så er der flere fordele ved at have et teglstenstag. Nogle af de mest almindelige fordele er:

Lang levetid

Flere forskellige farver

Gode til tagets kompleksitet

Miljøbevidst valg

Der er dog i dag en stigende tendens til at anvende andre tagtyper, men det er stadigvæk tagsten der er det mest populære valg til tagbelægningen. At man kan vælge mellem mange forskellige farver på sit nye tegltag, er nok en af de fordele som mange ser positivt på. Man ser også nogle af de andre tagtyper, begynde at komme på markedet med andre farver end de traditionelle, så det giver god mening at lytte til hvad kunderne ønsker.

Hvad afhænger prisen på et nyt tegltag af?

Når man skal se på hvad et nyt tag med teglsten vil koste, så er der flere faktorer der spiller ind.

Nogle af dem kan være:

Vælger du teglsten eller betontagsten. Prisforskellen i de to typer kan være ret markant, så kig efter priserne inden du vælger hvilken type du gerne vil have på dit tag.

Tagets kompleksitet. Hældning og udformning af taget har en stor indflydelse på prisen. Jo mere hældning, jo større kompleksitet for håndværkeren der skal udføre opgaven. Jo flere skotrender, eller skæve vinkler, jo mere tid skal håndværkeren bruge på det.

Skal der lægges nyt undertag på. Hvis undertaget er i forfald, eller ikke eksisterende, så kræver det at undertaget bliver fornyet. Og det får også en indflydelse på den endelige pris.

Kviste, skorstene og ovenlysvinduer. Hvis dit tag er udstyret med nogle af disse elementer, eller du ønsker at tilføre dit tag sådanne ellementer som kviste eller ovenlysvinduer, så koster det både for anskaffelsen, men også for monteringen af disse.

Solceller på tegltagsten.

Når du er igang med at kigge på et nyt tegltag, så kan det betale sig at overveje om man skal få lagt et solcelleanlæg på taget i samme ombæring. Det er selvfølgelig en anden pris vi så snakker om, men det vil gavne både dig og miljøet på den lange bane. Et solcelleanlæg er med til at betale sig selv af, og når først det er betalt, så er det penge lige ned i lommen på dig. Du kan læse meget mere om hvad du kan tjene, og hvordan et solcelleanlæg virker i en af vores andre artikler.

Men det er bestemt værd at tænke over, nu man alligevel er igang oppe på taget.

Nyt tag til gammelt hus

i mange tilfælde kan man måske godt være lidt betænksom med at skifte sit tag ud, hvis det i forvejen er et meget gammelt hus. Men det er der ingen grund til, for der er ingen tvivl om at et nyt tegltag giver et helt nyt udtryk og udseende på huset. Det gamle tag, vil kunne få dit hus til at se ud som om det er ved at falde sammen. Hvorimod et nyt tegltag, giver huset liv og sjæl igen.

Sten på taget er jo det typsiske billede af et tag i Danmark, og det er ingen skam at give det nyt liv, ved at få investeret i et nyt tegltag.

Et flot lagt sortglaserede tegl på et hvidt pudset hus, ser helt fantastik ud, og derved kan det være med til at give husets værdi et løft.

Et nyt tag kan give nyt liv til dit hus, samt det aldrig er en dårlig investering. Huset stiger nemlig i værdi med et nyt tag.
Et gammelt tag kan få dit hus til at se meget gammelt ud. Nyt tag vil ændre meget på det.
Hvad betyder et tegltag for husets værdi?

Når man får lagt nyt tegltag på sit hus, så vil det være med til at give huset en yderligere værdi, da et tag er en af de store poster, når man snakker renovering. Kommer der en køber til et hus med nyt tag, så skal køberen jo ikke tænke over nyt tag i hele den periode som køberen bor der.

Det kan være rigtig svært at give et endeligt bud på hvor meget et hus stiger i værdi, når man har givet det et nyt tag med teglsten. For det er ikke kun taget der er med til at sætte prisen, men det har beliggenheden også.

Faktisk er der forskellige faktorer der spiller ind på hvor meget et hus stiger i værdi. I værste fald, så kan det måske ende med kun at gå lige op med hvad du har gået for at få lagt et nyt tag, og så det du vil kunne se på en prisstigning af huset.

Forskellige faktorer spiller ind på husets prisstigning.

Nogle af de faktorer der spiller ind for en prisstigning kontra det du vil kunne tjene er:

Belligenheden af huset:

Der er ingen tvivl om at beliggenhed har en stor indflydelse på en prisstigning af et hus. Huse i og omkring de store byer i Danmark, stiger jo uden at man gør noget. Så hvis man så laver en renovering, så vil det også komme betydeligt til udtryk i slagsprisen.

Materialevalg:

Der vil også kunne mærkes en ændring i prisen, alt efter hvilke type materiale du bruger på taget. Er det almindelige tagsten, så får prisen måske ikke så meget et nyk opad, som hvis du brugte glaserede teglsten.

Hvad har du givet for at få lavet taget:

En anden af de store faktorer der får indflydelse på hvor meget du vil kunne putte i lommen efter et salg, vil være størrelsen på det tilbud du har fået fra håndværkeren. Har du taget i mod et meget dyrt tilbud, så er der også mindre at tjene, når det hele skal gøres op.

Kan du selv lægge dit nye tegltag?

Ja det kan man i princippet godt, men der er så mange ting man skal vide noget om inden man går igang, så det kan være noget af en udfordring at få lavet det som et gør det selv projekt.

Du skal vide noget om undertagets stand, du skal vide om du vil bruge vingetagsten eller almindelige tagsten. Du skal vide noget om tagkonstruktionen. Du skal vide noget om sikkerheden for dig selv og dem som evn skal hjælpe dig med at lave taget. Du skal vide noget om evn renovering af din skorsten, og du skal vide noget om isolering.

For at sikre din tagkonstruktion, så skal dit undertag være tæt. Ellers kan du risikere at der kommer fygesne ind på under taget.
Undertaget er en vigtig del af dit tag. Undertaget skal være tæt, for at undgå at der kommer fygesne eller regn ind til din tagkonstruktion.

Der er rigtig mange ting at sætte sig ind i, udover at man også skal have energien til at lave hele taget færdigt.

Der findes også flere typer tag, og tagsten, som du skal forholde dig til. Sten er ikke bare sten, men du skal også vælge mellem mange forskellige farver der findes af tagstenene.

Så en konklusion må være at du godt selv kan lægge dit tag med tegltagsten. Men det anbefales at du gør brug af en af de mange professionel håndværkere. De ved præcis hvordan man lægger et tegltag.

Vedligeholdelse af tegltag

Tagstenene kræver som sådan ikke den store vedligeholdelse. Men det er altid en god ide at kigge taget efter fra tid til anden. Dit undertag er vigtigt at det hele tiden er intakt, da der ellers kan komme vand ind og ødelægge din tagkonstruktion. Et undertag, sørger nemlig for at det vand eller sne der skulle komme om på bagsiden af tagstenene, ikke kommer i kontakt til tagkonstruktionen.

Derfor er det vigtigt at tegltage har et funktionsdueligt undertag, så tegltaget kan bestå længst muligt. De typiske skader er nemlig at dir undertag er blevet utæt, og der så kan løbe vand ind og sætte sig som råd i dit træ på konstruktionen. Dette kan blive en meget omkostelig affære, da det kan ende med store renoveringer.

Et tegltag er mere eller mindre vedligeholdelsesfrit, men det skader ikke at højtryksrense taget fra tid til anden.
Vedligeholdelse af et tegltag kan ske med en højtryksrenser.

Skal tegltaget udskiftes, eller kan jeg nøjes med reparation?

Dette er altid et godt spørgsmål, for hvornår kan man nøjes med en reparation? Er det inddækninger omkring en skorsten eller vindue, så kan det sagtens betale sig at få det repareret. Men er det dele af tegltaget der trænger til en udskiftning, så kan det godt være det er på tide at få lavet et helt nyt tegltag. Tegltaget kræver at man tilføre ilt til undertag, så det ikke står og rådner op af den isolering der er lagt i forbindelse med isoleringen af taget.

Få en fagmand til at se på taget.

Så om du skal lave en reparation eller have et helt nyt tegltag, kan være et skønsspørgsmål. Her vil det kunne være en stor hjælp hvis man fik en håndværker til at komme og se på hvad der er bedst tjeneligt.

Kræver det en reparation eller en udskiftning af taget hvis et par tegl er gået i stykker?

Hvilke farver og overflader fås taglsten ?

Det er vigtigt at teglsten brændes ved rigtige temperatur. Den rigtige temperatur for tegltagsten ligger på mellem 1000 til 1150 grader celcius.

De tørrede tagsten kan laves i mange forskellige farver, og de kan også have op til flere forskellige typer overflader.

Miljøet

At bruge tegltagsten er t miljøbevidst valg da tegl er et 100% naturligt produkt. Når det brændes ved den rigtige temperatur bliver meget hårdfør overfor det danske vejr. Man kan tilmed lave overflader på teglsten, så det giver en yderligere beskyttelse for vejret.

At lave et miljøbevidst valg som teglsten er, hjælper os jo alle sammen i den sidste ende med at beskytte miljøet.

Tegltaget med rødsten eller tegltage med betontagsten, giver samme kontrast til andre typer tagbelægning. Så hvad du vælger er helt op til dig.

Brian Mattsson

Jeg har gennem mange år beskæftiget mig med kunsten i at bygge. Nu er jeg så kommet dertil hvor jeg gerne vil dele ud af min erfaringer.
Jeg vil gennem mine artikler komme med de erfaringer jeg har samlet sammen, og hvad jeg har talt med andre fagmænd om, og hvad de har gjort sig af erfaringer.

Skriv en kommentar