Zinktag

Det er ikke alle håndværkere, der besidder den håndværksmæssig kunnen at kunne lægge et zinktag. Men hvad er et zinktag egentligt? og hvorfor skal du vælge et zinktag? Hvor lang holdbarhed har taget, og hvad er zink egentligt for en størrelse?

Da zink er et meget fleksibelt produkt, giver det dig mulighed for at sætte dit personlige præg på huset ved brug af et zinktag. Du kan andet vælge forskellige farver af patina hvis du vil gøre dit tag til noget meget personligt.

Nogle af de ting kommer vi ind på i denne artikel der udover at handle om zinktage, og viser dig hvordan du kan få et rigtig godt tilbud.

Hvad er et zinktag?

Et Zinktag er et tag lavet af metal, som er behandlet med zink. det er typisk blikkenslagere der lægger sådanne tage. Det gør de fordi det er indenfor deres brancheområde, men også fordi tagets kompleksitet og det værktøj det kræver, ikke er noget enhver håndværker ejer.

Et Zinktag ligger under betegnelsen hårdt tag og vil være et miljørigtigt bæredygtigt valg, da Zink er et naturprodukt, og kan genanvendes.

Men hvad er Zink egentligt?

Et zinktag kan fås i flere forskellige farver. Det kaldes forpatinering.
Forpatineret zinktag

Hvad er Zink?

De fleste kender nok zink fra det periodiske system man lærte om i skolen. Zink har mange anvendelse muligheder, og på en tagflade er det med til at give taget dens lange levetid.

Men zink er ikke kun til byggematerialer, for din krop bruger også zink. Det er nødvendigt for omsætningen af proteiner, kulhydrater og fedtsyrer, idet zink indgår i mere end 200 enzymer i kroppen.

Zinktag pris – hvad koster det?

Et zinktag er oftest lidt dyrere at få lagt, men til gengæld er der minimal vedligeholdelse, det ser brandgodt ud, og har en meget lang levetid.

Prisen på et zinktag afhænger af op til flere faktorer. Nogle af de meste almindelige faktorer er:

Tagets størrelse

Kompleksiteten af taget

Antal ovenlysvinduer

Antal udluftninger/skorstene

Hvor mange timer fagmanden vurderer han skal bruge på projektet.

Ud fra disse faktorer kan man så give en vejledende pris, som må forventes at blive det tal du får i tilbudet.

Den generelle vejledende pris ligger på 1400-1500 kr pr m2 zinktag, eks tillægsmaterialer.

Så har du et hus med 200 m2 tag, så skal du forvente en pris på ca 280.000-300.000 kr eks tillægsmaterialer.

Hvad koster en plade zink?

Du kan få zinkplader i forskellige størrelser og tykkelser, men en gennemsnitspris på en plade der er 1000×2000 mm og 1 mm tyk koster ca 1630 kr.

Patinering af et zinktag er en del af processen i sådan et tag.
Patineret zinktag efter at have ligget i mange år.

Sådan finder du det bedste tilbud på et nyt zinktag

Når du skal finde det bedste tilbud, så kan det være noget af opgave at komme på. For hvor skal man lige finde professionelle håndværkere der kan lave et flot zinktag med et eksklusivt udseende?

Du kan selvfølgelig tage den gode gamle telefonbog, og starte fra en ende af. Men…

3byggetilbud

Vi anbefaler dig at gøre brug af 3byggetilbud. Her får du mulighed for at indhente 3 tilbud fra dygtige håndværkere. Det eneste du skal gøre er at trykke på billedet herunder, og udfylde en kort beskrivelse af dit projekt.

Herefter vil du blive ringet op af op til 3 håndværkere, som vil komme og give dig et tilbud.

Det er meget nemt, det er helt gratis, og du får 3 gode uforpligtende tilbud.

Husk at det ikke altid er det første tilbud, der er det bedste for dig. For indeholder tilbudet alle elementerne i byggeprocessen? Gør det ikke det, så skal håndværkeren jo alligevel lave det, men det bliver jo så på en regning der kommer ved siden af. Og så ender den endelige pris jo på et noget højere tal, end du først havde antaget og godkendt.

Hvilke typer af zinkplader findes?

Med sin blanke overflade er zink ret genkedeligt på et tag. Dog vil det med tiden blive patineret med sin velkendte gråblå farve. Men hvilke typer zinkpalder kan man få?

De forskellige farver er med til at sætte dit personlige præg på huset.
Forskellige farver af zinkplader

Ubehandlet zink

Den første er den helt basis model, som de fleste forhandlere af zink har liggende. Det er en blank zink, der med tiden vil antage et lag patina der giver pladerne en gråblå farve på overfladen. Det sker når zink reagere på atmosfærens ilt. Her sker der en kemisk proces der giver pladerne den farve. Denne proces kaldes for basisk zinkkarbonat.

Forpatineret zink

Du kan også få forpatineret zink, som fås i en matgrå eller sort nuance, der med tiden bliver nedbrudt, og den underliggende zink vil så begynde sin kemiske proces med at skifte farve til blågrå farve. Et forpatineret zinktag starter med sin forpatinerede farve, men efter et par år dannes patina til den velkendte farve blågrå farve for zinken.

Du kan også få forpatineret zink der er lakeret i forskellige farver, så du selv kan sætte dit personlige præg på huset.

Ved montering af et zinktag benytter man sig af false til at sætte pladerne sammen. De monteres så fast til tagkonstruktionen via Hafter.
Et zinktag med sine tydelige false.

Hvor længe varer garantien for zinktag?

Når taget konstrueres af professionelle håndværkere, så får du automatisk en garanti på taget, men længden kan variere meget alt efter hvilken producent du anvender.

Nogle producenter giver en garanti på 10 år, mens andre giver garanti på helt op til 25-30 års garanti. dette er noget du skal snakke med din håndværker om, for der er vel ingen grund til at gå på kompromis med længden af garantien.

Fordele ved at vælge et zinktag

Der er mange fordele ved at investere i et nyt zinktag i forhold til mange andre tagtyper. Vi har fundet nogle af fordelene frem, og listet dem op herunder:

Taget kræver ikke så meget vedligeholdelse som andre tagtyper

Det er et flot og eksklusivt

Lang levetid

Huset værdi stiger

Zink er et 100 % levende og naturligt materiale

Modstandsdygtigt overfor det meget omskiftelige vejr i Danmark

Miljøvenligt og 100 % genanvendeligt, og er med til at beskytte miljøet.

Metal formes som intet andet materiale.

Støjer et zinktag?

På samme måde som med ståltag, så kan et zinktag også larme når det regner kraftigt, eller vi en sjælden gang får hagl byger. Men det er der råd for.
For med både en god anlagt isolering, og et lyddæmpende underlag, så vil du stort set ikke bemærke at det er et metaltag du har liggende på taget.

Så når du skal have nyt zinktag, så spar ikke de forkerte steder. Husk at få isoleringen lagt ordentligt, og få købt det lydisolerende underlag, så du kan sove trygt om natten, når regnen pisker ned.

Hvor længe holder et zinktag?

Der findes forskellige typer af metaltage, og de har hver i sær meget lange levetider.

Tager du for eksempel et aluminumstag kan det holde i 50 år, og ofte længere, mens et zinktag, har en længere levetid. Et zinktag kan nemlig holde mellem 70 til 100 år, og herefter kan det genanvendes.

Det metalttag vi måske bedst kender til er kobbertaget. Det er selvfølgelig et meget dyrt tag, men tilgengæld kan det også holde i flere hundrede år.

Fælles for disse metaltage, er at de hver især indeholder mange farver, og de findes alle i naturen, så de må betegnes som miljøvenligt materiale.

I forhold til forsikring så vil et zinktag gå ind under kategorien hårdt tag. Det vil sige det er forsikret som andre tage af hårde materialer, såsom teglsten, natursten eller eternittag.

Det er ikke kun på et tag man ser zink. Zink er anvendeligt til mange formål såsom beklædning på kviste, tagrender eller som inddækning til en skorsten.
Zink er et fantastisk product til at lave beklædning på kviste mm.

Hvilken taghældning skal zinktag have?

Når man snakker om hvilken taghældning et zinktag ca skal have, så skal det være minimum 3 graders hældning på taget. Dette som minimum, så regnvandet naturligt kan ledes væk fra taget.

Man skal sørge for at taget er tilstrækkeligt ventileret, da et zinktag ikke kan lede fugten væk indefra, grundet det vandtæt tag som et zinktag udgør.

Så hvis du vil vælge zink som din tagbelægning, så er der helt sikkert nogle ting man skal undersøge.

Hvad skal man være opmærksom på, når man lægger zinktag?

At montere zinken på taget kræver stor håndværksmæssig kunnen, og det anbefales ikke at lave det selv, hvis ikke man har nogen form for erfaring med det i forvejen. Det kræver indgående kendskab at arbejde med metal, da metal udvider sig alt efter temperaturen. Et Zinktag bliver også absolut vindtæt, og stiller krav inden forskallingen lægges. Forskallingen kan bestå af ru brædder der lægges med en afsted på 5-10 mm, så der er god ventilation.

Et godt underlæg når du vil bruge metalplader, er at du anvender krydsfinér. Det er ikke altid den billigste løsning, men det er vigtigt at du får lagt taget korrekt, så ikke der opstår ujævnheder.

Kommunen

En ting du skal være opmærksom på er hvad den kommune du bor i, stiller af krav til et zinktag. Dette skyldes blandt andet hvordan du vil føre regnvandet væk. Det kan kommunen stille krav til og derfor yderst vigtigt for dig at have styr på inden du går igang. Ellers vil det kunne komme til at koste dig rigtig dyrt i at få lavet det om.

Servitutter

Hos kommunen finder du også de servitutter der er gældende for dit lokalområde. Her kan du også finde begrænsninger i hvad du må bygge. Men som sagt er det ret vigtigt at du undersøger disse forhold inden du udføre opgaven med at få lavet et tag på dit hus.

Ventilering

Det er meget vigtigt at sørge for god og tilstrækkelig ventilering, da der ellers vil komme kondens. Dette kan give dig seriøse regninger for at få repareret det igen, hvis først vandet er kommet ind til din tagkonstruktion.

Hurtigere patinering.

Noget du skal være opmærksom på er at dit zinktag kan patinerer hurtigere, hvis ikke regnvandet naturligt kan komme væk fra taget. Så de mange muligheder et zinktag giver dig, skal også tænkes fremad, så man sikrer sig en ensartet patinering af taget. Patina er beskyttende og selvhelende lag som dannes på zinkens overflade.

Hvis du vælger et ubehandlet zinktag, vil det med tiden ændre sit udseende. Det gør det fordi at zinken reagerer med ilten i luften, og dette giver gennem mange år nogle skiftende farvenuancer.

En fryd for øjet at se på et nyt færdig monteret zinktag.
Et færdigmonteret zinktag.

Kan zinkplader lægges på alle hustage?

For at et zinktag kan bevare sine egenskaber og holde i mange år, så er det vigtigt at du gør brug af håndværkere med den fornødne know how i at lægge metaltage.

I princippet kan et zinktag lægges på alle typer hustage, så længe hældningen er over 3 grader.

Et zinktag kan med sin fleksibilitet i hvordan det kan bøjes, sikre tæthed hvor ikke ret mange andre materialer kan komme ind i de kantede steder.

Montere zinken.

Zinken bliver monteret fast til taget med det man kalder hafter. Hafter er et stykke bukket metal, der fastgøres til underlaget. Zinkpladerne falses sammen, det vil sige at siderne er bukket opad, så pladerne kan fange hinanden. Husk at få det monteret korrekt, og det anbefales at du bruger en fagmand til at lægge dit zinktag. Får du ikke monteret det korrekt, så kan det give seriøse udfordringer med andre ting, såsom vand/råd i tagkonstruktionen, eller manglende garanti fordi taget er monteret forkert.

De stående false er ikke som på øvrige tage eller tagtyper, så hvis ikke du ved hvordan du skal montere dem, så kan det være en rigtig god ide at kontakte producenterne.

Gør altid brug af professionelle håndværkere til montering af et zinktag.
Montering af et zinktag

Skal du vælge ubehandlet eller behandlet zinktag?

Om du skal vælge det ene eller det andet er jo en smagssag der alene er dig der kan afgøre udfaldet af. Det er dig der skal kigge på taget, så det skal være noget du kan holde ud at kigge på i mange år fremover.

Der er ikke som sådan nogen udbredte fordele ved det ene produkt fremfor det andet, så hvad end du vælger at gøre brug af får du ikke mere ud af det. Priserne på produkterne kan måske variere lidt, men det er nemmest at finde ud af når du får indhentet tilbudene.

Brian Mattsson

Jeg har gennem mange år beskæftiget mig med kunsten i at bygge. Nu er jeg så kommet dertil hvor jeg gerne vil dele ud af min erfaringer.
Jeg vil gennem mine artikler komme med de erfaringer jeg har samlet sammen, og hvad jeg har talt med andre fagmænd om, og hvad de har gjort sig af erfaringer.

Skriv en kommentar